bębny wytrzymały tylko 20 tyś.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wuszy
    Drive
    • 2008
    • 85

Od dziś mam i ja.
    Właśnie chłopaki z DEMO zakończyli montaż na reling antenki i radyjka w dobrym miejscu.
    Profesjonalna robota. Dziękuje za polecenie tego miejsca.
    Co do radia kupiłem Harry 2 z ASC ale powiem tak ....
    Jeśli ktoś szuka radia nowego i żeby fajnie działało spokojnie może wydać 200 PLN na Allana 100 i będzie to samo co mój Harry. W mieście nawet nie wiadomo jaka antena i jakie radio z ASC cudów nie zrobi. Syf jest na #19 i będzie jeszcze większy bo jak byłem montować to w godzinie przyjechało tyle luda że masakra.
    Wydałem na radio sporo i nie powiem że jestem nie zadowolony, ale spoko mogłem wydać mniej na Allana 100 i też by było to samo
    Więc dla tych co przeżywają rozterki co kupić tyle rady

No to do usłyszenia 73 i szerokości ....
  • sheep
    Classic
    • 2007
    • 16

Witam szanownych forumowiczów

Mam spory problem otóż pod koniec stycznia tego roku wymieniałem po 80 tyś. szczęki hamulcowe tył w Octavii. Mocno się zdziwiłem kiedy wczoraj na przeglądzie w ASO po 105 tys. powiedziano mi że mam całkowicie zjechane bębny (do nitów), sprawdziłem i nie wyglądało to zachęcająco. Wymieniono mi szczęki (2 raz) oraz bębny, wyszedłem z aso uboższy o 700 zł. Proszę mi powiedzieć czy to możliwe że szczęki wytrzymują tylko 20 tyś. km, a klocki przy mojej jeździe ok 35 tys. Czy jest jakaś podstawa do reklamacji ?? Proszę o opinię,

Pozdrawiam.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Szczeki powinny troche wiecej wytrzymywac, nie blokuja Ci sie kola z tuly, tylu zapieczone linki od hamulca, albo zapieczone cylinderki.

Zamieszczone przez sheep
      wyszedłem z aso uboższy o 700 zł.
      Niestety to jest wlasnie ASO, sadze ze normalnym warsztacie na bardzo dobrych zamiennikach koszt tej zabawy wynioslby 50% tej kwoty
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Matis68
        Ambiente
        • 2006
        • 195

Cos musi byc nie tak albo serwis chcę cię wmontować w wymianę. Może ciężko ci uwierzyć ale moje bębny mają 250tkm i 3-ci komplet szczęk bez żadnego przetaczania. Szczęki kosztują poza ASO około 80 zł a bębny zwykle 90-100 zł za szt. Pomijam już to że do nitów mogą byc zjechane tylko szczęki a nie bębny.
        http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Przy 200 kkm zmieniałem belkę na tarcze, bębny były jeszcze do jazdy(ori od nowości)a szczęki raz wymieniane też nadawały się do dalszego użytku.
          Przypuszczam,że coś blokuje, a jeśli spaliły się obie strony to stawiałbym na zbyt mocno podciągnięty ręczny.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• marekzu
            L&K
            • 2007
            • 1412
            • Superb II combi (3V5)

a po tych 80kkm sam wymieniales czy jakis spec to robil?? widziales co wklada????

z doswaidczenia wiem ze bebny + szczeki do 150kkm wytrzymuja bez wiekszych problemow

Komentarz

• hubert78
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1576

Zamieszczone przez Maicroft
              Szczeki powinny troche wiecej wytrzymywac, nie blokuja Ci sie kola z tuly, tylu zapieczone linki od hamulca, albo zapieczone cylinderki.
              Kolega Maicroft, ma rację nie ma bata aby po tak małym przebiegu skończyły się szczęki

Szkoda że w ASO nie używają głowy do rozwiązania problemu

PANTENT na przyszłość po wymianie szczęk lub klocków zrób niewielki przebieg (bez ostrego chamowania) i jak po około 1 km sprawdź czy aby się kólka nie grzeją (wystarczy dotknąć ręką jak gorące to znaczy że coś nie tak (czyli albo zapieczone cylinderki albo linka nie odbija)

Komentarz

• grucha
                Classic
                • 2006
                • 32

Z tego co wiem to sila hamowania jest rozdzielona tak : przod 60% sily hamowania a TYl [bebny] 40 % sily hamowania ! Szczeki w bebnach wymienia sie mniej wiecej co 90 tyś.... w tym czasie wymienisz 2 razy klocki z przodu zanim bedzie do wymiany tyl !
                Skoda Octavia

Komentarz

• Andja
                  Rider
                  • 2006
                  • 596

ostatnio wymienialem szczeki ze wzgledu na cieknacy cylinderek, przebieg 160kkm i okladziny byly rowne z nitami wiec kwalifikowaly sie do wymiany. na bebnach rant byl ok 2mm.

moze material z ktorego byly zrobione szczeki byl kiepskiej jakosci? jezeli bys mial zablokowany reczny to by smierdzialo i kola sie grzaly.

Komentarz

• sheep
                    Classic
                    • 2007
                    • 16

dzięki za wypowiedzi, w poniedziałek złożę oficjalną reklamację w serwisie że została źle wykonana usługa. Poza tym w serwisie Auto Wimar serwisuję 2 octavię więc mam pewną pozycję przetargową.

Napiszę jak się sprawa skończyła.

Komentarz

• marekzu
                      L&K
                      • 2007
                      • 1412
                      • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez Maicroft
                      gdyby cos takiego sie dzialo to moglby tam smazyc jajka na bebnach - mysle ze zrobili go w jelenia - dostales stare czesci????

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

sheep, oddali stare czesci?

Jesli oddali to pokaz pierwszemu lepszemu mechanikowi, to Ci powie czy byly do wymiany faktycznie. I druga sprawa, sprawdz czy gdzies sie linka nie zapiekla, jak juz Maicroft wspomnial.
                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• sheep
                          Classic
                          • 2007
                          • 16

Witam
                          Dzisiaj sprawdziłem po normalnej jeździe, że tylnia obudowa bębnów jest bardzo nagrzana powiem że dużo bardziej niż nagrzane są z przodu tarcze. Chyba znowu coś nie tak.

Komentarz

• misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

sheep, no to na bank cos jest nie tak :evil:

Jaki masz silnik? Wnioskuje ze jakas malolitrazowa benzyna albo AGR
                            Podjedz do serwisu i powiedz panom, ze jak juz wymienili po 20 tysiach bebny to mogli sprawdzic czy linki albo cylinderki nie sa zapieczone ...
                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• sheep
                              Classic
                              • 2007
                              • 16

witam
                              octavia 1,9 tdi 120 km

Komentarz

• marekzu
                                L&K
                                • 2007
                                • 1412
                                • Superb II combi (3V5)

120KM i bebny ??? czyli agr/alh z virusem?? :roll: zajedz na rolki i sprawdz opory toczenia - jesli tylnie kola sa stale przyhamowywane wykaze opor

Komentarz

• sheep
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 16

tak chyba zrobię, czy można wymienić bębny na tarcze? czy ktoś to robił jaki jest ew. koszt takiej wymiany?

Komentarz

• henio
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 631

Komentarz

• RomanS
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 804

Zamieszczone przez marekzu
                                      120KM i bebny ??? czyli agr/alh z virusem?? zajedz na rolki i sprawdz opory toczenia - jesli tylnie kola sa stale przyhamowywane wykaze opor
                                      Można prościej: podnieść koło do góry i sprawdzić jak się kręci. Przy okazji można coś wnioskować o stanie łozysk (gdyby były duże luzy to piasta a z nią bęben telepie się na boki o ociera o szczęki).
                                      Jak sam coś będziesz wiedział przed wizytą w warsztacie to mają mniejsze szanse aby Cię zrobic w konia :wink:
                                      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• marekzu
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1412
                                        • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez RomanS
                                        gdyby były duże luzy to piasta a z nią bęben telepie się na boki o ociera o szczęki
                                        to auto by latalo jak glupie po drodze - a luz musialby byc masakryczny - to nie lozysko stoskowe aby takie rzeczy sie dzilay i to w 2 kolach jednoczesnie

Komentarz

• RomanS
                                          Elegance
                                          • 2004
                                          • 804

Zamieszczone przez marekzu
                                          RomanS napisał/a:
                                          gdyby były duże luzy to piasta a z nią bęben telepie się na boki o ociera o szczęki

to auto by latalo jak glupie po drodze - a luz musialby byc masakryczny - to nie lozysko stoskowe aby takie rzeczy sie dzilay i to w 2 kolach jednoczesnie
                                          Ano zgadza się :diabelski_usmiech jak najbardziej. Ale my tu przecież naprawiamy auto przez internet więc wszystkie możliwości teoretyczne dopuszczamy :szeroki_usmiech .

Przecież równie mało prawdopodobne jest zatarcie cylinderka (widział ktoś w jeżdżącym aucie ? - bo ja tylko takie w drugą stronę czyli cieknące) czy linek.

To drugie widziałem w Eskorcie ale trzeba było wtedy użyć gaśnicy bo się koło zaczęło palić !

Tak czy siak dopóki sheep, się nie pofatyguje i nie sprawdzi czy koło obraca się bez oporów to się nic nie dowie :wink: :!:
                                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• sheep
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 16

Pojechałem dzisiaj do ASO gdzie sprawdzili opory toczenia i obejrzeli tylnie hamulce. Wszystko gra. Co do reklamacji to uznali ją bez żadnych problemów. :lol:

Komentarz

• koja86
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 3178

Jak dla mnie to zmieniłbym ASO bo na pewno nie sprawdzili czy nie ma jakiś oporów przy toczeniu się koła .A koszt to już poniżej pasa.
                                              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Ukanio
                                                Classic
                                                • 2007
                                                • 15

Zamieszczone przez sheep
                                                Wymieniono mi szczęki (2 raz) oraz bębny, wyszedłem z aso uboższy o 700 zł.
                                                Ja również byłem ostatnio na wymianie tylnich hamulców. Wymieniłem dosłownie wszystko, tj. szczęki, cylinerki, bębny, wszysktie sprężynki oraz linki do hamulca ręcznego. Całkowity koszt wymiany (razem z częściami) wyniósł mnie 750 zł.
                                                Koszt byłby niższy o 300 zł gdybym nie decydował sie na wymiane bębnów. Ale bębny były od nowości, auto ma przejechane 240 tyś km i jak zobaczyłem te bębny to stwierdziłem że trzeba też wymienić. Auto kupiłem niedawno i chcę nim trochę pojeździć.
                                                Czy sądzicie że zapłaciłem dużo?? Wymiany dokonywałem nie w ASO.
                                                Za "robociznę" policzono mi 170 zł, reszta to koszty części ("zamienników, ale dobrej firmy" jak powiedział gość z serwisu).

Komentarz

• JanuszSz
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 2835
                                                  • Superb II combi (3T5)

Ukanio, Cena za naprawę przyzwoita,ale za tę kasę mógłbyś kupić kompletną belkę z tarczami,linkami.Trzeba było rozważyć takie rozwiązanie.
                                                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...